Hoofdpagina
beeld met onderschriftbeeld met beschrijving
1 t/m 9 van 9 resultaten  
      
Klik op "toon beeld" om het volledige record te openen. zoek opnieuw
sorteer: 
 

thumbnail
TitelGuyana : terreinen waar rijke goud deposits gevonden zijn
BeschrijvingIn 1906 werd een commissie benoemd om de Gouverneur van advies te dienen 'op welke wijze het door den spoorweg geopende binnenland tot ontwikkeling kan worden gebracht'. Onderdeel van dit advies was de studie naar de goud-industrie door civiel landmeter J.A. Polak. Zijn publicatie droeg de titel 'Historisch overzicht van de goudindustrie in Suriname'. Deze kaartbijlage, waarop in zwarte vlekken de 'terreinen waar rijke deposits gevonden zijn' staan aangegeven, werd eraan toegevoegd. Niet alleen Suriname, maar ook Brits- en Frans Guyana werden in de beschouwing betrokken.
VervaardigersAuteur J.A. Polak
Type orgineelKaart
TrefwoordenKaarten (geografie) Goud Industrie
SignatuurUBM: 1100* F 42, krt. na p.268
Periode onderwerp1908
Periode vervaardiging1908
Locatie onderwerpGuyana
Afkomstig uitJ.A. Polak, Historisch overzicht van de goudindustrie in Suriname. 's-Gravenhage : Nijhoff, 1908. viii, 268 p.
Afmetingen19,5 x 27 cm
ReferentiesKoeman, Printed maps of Suriname, no. 92.
Schaal1:4.000.000
 

thumbnail
TitelSurinaamse trein
BeschrijvingDe 173 km lange spoorverbinding liep van Paramaribo (Vaillantsplein) naar Dam en werd tussen 1903-1912 aangelegd om de goudvelden van Mindrineti, Sarakreek en Lawa te ontsluiten. De spoorlijn liep tot aan het kabelstation aan de linkeroever van Surinamerivier. Hier werden passagiers en goederen per kabelbaan overgezet. Van de rechteroever liep de spoorlijn tot Dam. Na 1910 raakte de kabelbaan defect en voer men over. De spoorlijn bleek al snel niet rendabel zodat het spoor nooit tot Lawa is doorgetrokken. Op de foto de halte Lelydorp (Kofidjompo) genoemd naar Gouverneur C. Lely.
Type orgineelFoto
TrefwoordenSpoorwegen Foto's (vorm) Goud
SignatuurUBM: 1177 C 24 pl.t/o p.100
Periode onderwerp1914
Periode vervaardiging1914
Locatie onderwerpLelydorp Suriname
Afkomstig uitH. Weiss, Vier maanden in Suriname. Nijkerk, 1915. viii, 166 p.
RelatiesToon gerelateerde records
 

thumbnail
TitelSuriname
BeschrijvingDit Duitstalige kaartje is als losse bijlage te vinden in H. Weiss' 'Ons Suriname', een uitgave uit 1911 van de Nederlandsche Studenten-Zendingsbond. Centrale thema van het boekje en de kaart is de zending in Suriname. Met rood onderstreept zijn de hoofdzendingsposten aangegeven en de voormalige zendingsposten zijn met blauw onderstreept. Dubbel en enkel onderstreept zijn respectievelijk de namen van de buitenposten en de namen van 'Predigtplätze' . Daarnaast toont het echter ook plantages en goud- en rubbervelden. Dit is te verklaren uit het feit dat dit professionele kaartje 'geleend' is uit Debes' 'Neuer Handatlas', waarin het al sinds 1893 voorkwam. Met name is het gebaseerd op de aangepaste vorm in de 'Missions Atlas der Brüdergemeinde, in Hernhut' uit 1895. Voor het dichtbevolkte cultuurgebied rond Paramaribo en de 'Plantagen der Commewijne' werd een grootschaliger inzetkaartje toegevoegd.
VervaardigersAuteur H. Weiss
Type orgineelKaart
TrefwoordenBalata Plantages Herrnhutters Goud Zending Industrie Kaarten (geografie)
SignatuurUBM: 1546 G 21, na p.186
Periode onderwerp1911
Periode vervaardiging1911
Locatie onderwerpSuriname
Afkomstig uitH. Weiss, "Ons Suriname" : handboek voor zendingsstudie. Utrecht : Ned. Studenten Zendingsbond, [1911]. 186 p.
Afmetingen23 x 40,5 cm
ReferentiesVgl.: Koeman, Bibliography of printed maps of Suriname, no. 82.
Schaal1:1.040.000
 

thumbnail
TitelKaart van Suriname
BeschrijvingKaart van Suriname behorend bij 'Geologische- en technische aanteekeningen over de goudindustrie in Suriname' door E. Middelberg (Amsterdam, 1908). De studie werd uitgegeven 'op last van den Gouverneur van Suriname'. Sinds de tweede helft van de 19e eeuw werd in Suriname naar goud gezocht, mede ingegeven door ontdekkingen van goudafzettingen in het naburige Frans Guyana. De basiskaart toont drie belangrijke geomorfologische zones: het gebied der granitische gesteenten, dat der basische gesteenten en het alluvium. Zwartomrande rechthoeken geven de goudconcessies en hun ligging aan. De concentratie daarvan tekent zich duidelijk in het gedeelte ten oosten van de Saramacca rivier af. Slechts de ontginning van goud zal naar verwachting voor de mijnindustrie van Suriname van belang zijn, aldus de auteur.
VervaardigersLithograaf J.H. de Bussy
Auteur Eduard Middelberg
Type orgineelKaart
TrefwoordenIndustrie Goud Kaarten (geografie)
SignatuurUBM: 357 D 31, t.o. p.4
Periode onderwerp1908
Periode vervaardiging1908
Locatie onderwerpSaramacca (rivier) Suriname
Afkomstig uitE. Middelberg, Geologische- en technische aanteekeningen over de goudindustrie in Suriname. Amsterdam : De Bussy, 1908. 132 p.
Afmetingen53 x 48,5 cm
ReferentiesKoeman, Printed maps of Suriname, no. 91.
Schaalca. 1:1.000.000
 

thumbnail
TitelGoudwassen met 'Paijne's riffels' op de placer van de gebroeders L. en F. de Jong, ca. 1893
BeschrijvingEen placer in oost Suriname. Een placer is een concessie waar goud wordt gewonnen. Goudhoudende aarde wordt door bakken met water en kwik gestuwd. Goud en kwik gaan een verbinding aan. Door het kwik te laten verdampen houdt men het goud over.
VervaardigersFotograaf Julius Eduard Muller
Type orgineelFoto
TrefwoordenIndustrie Foto's (vorm) Goud
SignatuurUBM: H 98-2045, pl. 12.
Periode onderwerp1893
Periode vervaardiging1893
Locatie onderwerpSuriname
Afkomstig uitSteven Vink, Suriname door het oog van Julius Muller : fotografie 1882-1902. Amsterdam : Koninklijk Instituut voor de Tropen ; Paramaribo : Stichting Surinaams Museum, cop. 1997. 95 p
OrigineelKIT/Tropenmuseum, Amsterdam
RelatiesToon gerelateerde records
 

thumbnail
TitelGouverneur jonkheer mr. T.A.J. van Asch van Wijck tijdens een bezoek aan de placer van de gebroeders L. en F. de Jong, 1893
BeschrijvingEen placer is een concessie waar goud wordt gewonnen. Gouverneur Van Asch van Wijk bezocht deze placer in Oost-Suriname in september 1893.
VervaardigersFotograaf Julius Eduard Muller
Type orgineelFoto
TrefwoordenFoto's (vorm) Goud Industrie
SignatuurUBM: H 98-2045, pl. 19.
Periode onderwerp1893
Periode vervaardiging1893
Locatie onderwerpSuriname
Afkomstig uitSteven Vink, Suriname door het oog van Julius Muller : fotografie 1882-1902. Amsterdam : Koninklijk Instituut voor de Tropen ; Paramaribo : Stichting Surinaams Museum, cop. 1997. 95 p.
OrigineelKIT/Tropenmuseum, Amsterdam
RelatiesToon gerelateerde records
 

thumbnail
TitelParamaribo, Gouvernementsplein, 1892
BeschrijvingGouverneur jonkheer mr. T.A.J. van Asch van Wijck op het bordes van het Gouvermentshuis tijdens het defilé ter gelegenheid van Prinses Wilhelmina op 31 augustus 1892. De praalwagens beelden de gouddelving uit.
VervaardigersFotograaf Julius Eduard Muller
Type orgineelFoto
TrefwoordenGouverneurshuis Industrie Foto's (vorm) Goud
SignatuurUBM: H 98-2045, pl. 53.
Periode onderwerp1892
Periode vervaardiging1892
Locatie onderwerpSuriname Paramaribo
Afkomstig uitSteven Vink, Suriname door het oog van Julius Muller : fotografie 1882-1902. Amsterdam : Koninklijk Instituut voor de Tropen ; Paramaribo : Stichting Surinaams Museum, cop. 1997. 95 p.
OrigineelKIT/Tropenmuseum, Amsterdam
RelatiesToon gerelateerde records
 

thumbnail
TitelKaart van de rivier de Suriname
BeschrijvingIn 1877 liet G.P.H. Zimmermann, officier der Infanterie, deze kaart te Amsterdam drukken. Model hiervoor stond de handschriftkaart, getekend door W.J.F. Vermeulen, die bewaard is gebleven in het Surinaams Museum te Paramaribo. De kaart omvat de gebieden langs de Suriname rivier tussen de riviermond en het punt waar men net met de goudexploitatie was begonnen. Met de inzetkaartjes, doorsneden van de rivier en de opgave van enkele voortbrengselen van de oevers wordt een goed beeld van de laatste fase van de plantagetijd gegeven.
VervaardigersCartograaf G.P.H. Zimmermann
Type orgineelKaart
TrefwoordenIndustrie Goud Kaarten (geografie)
SignatuurUBM: Kaartenzl: 34.32.15
Periode vervaardiging1937
Locatie onderwerpSuriname Surinamerivier
Afmetingen100 x 64 cm
LiteratuurG.P.H. Zimmerman, Beschrijving van de rivier 'De Suriname', Tijdschrift van het Nederlandsch Aardrijkskundig Genootschap 2 (1877), krt. 15, en in: Bulletin de la Societe de Geographie, Aout 1880.
ReferentiesKoeman, Bibliography printed maps Suriname, no. 161, 238.
Schaal1:150.000
 

thumbnail
TitelSuriname
BeschrijvingPas in de vierde druk van I. Dornseiffens 'Atlas van Nederlandsch Oost- en West-Indïe' verscheen voor het eerst deze duidelijke, zelfstandige overzichtskaart van Suriname. Het toch al mager vertegenwoordigde 'West-Indië' moest het in voorgaande drukken doen met één atlasblad, waarop alle 'Nederlandsche Bezittingen in Amerika' in vier kleinere deelkaartjes waren afgedrukt. De kaart geeft de locaties van de concessies voor goud en balata aan. De inzetkaart toont op drie maal grotere schaal de omstreken van Paramaribo.
VervaardigersGeograaf E. de Geest
Type orgineelKaart
TrefwoordenBalata Kaarten (geografie) Goud Industrie
SignatuurUBM: Kaartenzl: 63.07.08
Periode onderwerp1900
Periode vervaardiging1900
Locatie onderwerpSuriname
Afmetingen43 x 33 cm
AnnotatieOok in: I. Dornseiffen, Atlas van Nederlandsch Oost- en West-Indïe. 4e dr.- Amsterdam : Seyffardt's Boekhandel, 1894. ? kaart no. 26
ReferentiesKoeman, Bibliography printed maps Suriname, no. 62
Schaal1:250.000
1 t/m 9 van 9 resultaten