Alle collecties
 

 

Collectie ACASA Archeologie UvA

De Collectie ACASA Archeologie UvA bevat tekeningen en dia's die gemaakt zijn tijdens de archeologische onderzoeken. Beide zijn een onderdeel van het proces van opgraven waarbij alle onderzoeksgegevens op verschillende wijzen worden geregistreerd. Het geheel wordt ook wel de opgravingdocumentatie genoemd. Deze documentatie is uniek en van groot wetenschappelijk belang omdat bij het archeologisch onderzoek de informatiebron (lees bodemarchief) wordt vernietigd. Op veldtekeningen en dia's, die in de periode 1951 tot 2000 zijn gemaakt, zijn voornamelijk archeologische grondsporen en lagen weergegeven.

In 1951 werd door professor A.E. van Giffen aan de UvA het Instituut voor Prae- en Protohistorie (IPP) opgericht. Van 2001 t/m 2012 heet dit instituut Amsterdams Archeologisch Centrum. Met ingang van september 2012 gaat het instituut verder onder de naam Amsterdam Centre for Ancient Studies and Archaeology (ACASA). Vanaf het jaar van oprichting tot 2000 heeft het ACASA vele archeologische onderzoeken uitgevoerd in Nederland, met name in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. Van 1973 tot 1988 maakte de afdeling West-AziŽ ook deel uit van het ACASA . Deze afdeling heeft diverse onderzoeken uitgevoerd in SyriŽ.

Van de in het archief van het ACASA aanwezige 15.000 veldtekeningen en ca. 70.000 velddia's zijn na selectie uiteindelijk ruim 9.000 tekeningen en meer dan 6100 dia's opgenomen in de beelddatabank. In een later stadium zal de beelddatabank uitgebreid worden met digitale beelden van de zwart/wit negatieven en van voorwerpen.