Alle collecties
 

 

De collectie van het Allard Pierson Museum

U bevindt zich op de fotobeeldbank van het Allard Pierson museum. Het Allard Pierson Museum is het archeologisch museum van de Universiteit van Amsterdam. Het museum werd in 1934 geopend. De basis van het museum werd in eerste instantie gevormd door de verzameling (Griekse)oudheden van dr. C.W. Lunsingh Scheurleer. Deze collectie werd toentertijd aangekocht door de Allard Pierson Stichting met steun van de Vereniging Rembrandt. Vele particulieren volgden met schenkingen aan het museum. Inmiddels telt het museum meer dan 15.000 voorwerpen. De meest aansprekende bezittingen van het museum worden permanent tentoongesteld. De antieke beschavingen uit het Oude Egypte, het Nabije Oosten, de Griekse wereld, EtruriŽ en het Romeinse Rijk komen in het museum opnieuw tot leven. Kunst- en gebruiksvoorwerpen uit de periode van 4000 voor Chr. tot 500 na Chr. geven een goed beeld van het dagelijks leven, mythologie en godsdienst in de antieke Oudheid.

Inventarisdatabase

De inventarisdatabase bestaat gedigitaliseerd in verschillende vormen al meer dan 15 jaar; ooit is begonnen op een Commodore homecomputer. Sinds december 2004 zijn de voorwerpen van het Allard Pierson Museum ondergebracht in wereldwijd te raadplegen database (PICA) en deze beeldbank. Van de meeste topstukken in het museum zijn foto's gemaakt, u kunt ze op deze plek bewonderen. Via de inventarisdatabase is een uitgebreide beschrijving van de voorwerpen te raadplegen. De informatie is zoveel mogelijk gerangschikt naar de indeling van de verschillende te onderscheiden periodes en culturen.

Informatie

Als u vragen heeft of informatie wilt over de voorwerpen in de beeldbank dan kunt u e-mailen naar het algemene e-mailadres van het museum, te weten: Allard.Pierson.Museum@uva.nl.

Bezoek het museum

Deze fotobeeldbank is vooral een uitnodiging voor een bezoek aan ons museum. De voorwerpen die in deze beeldbank worden getoond vindt u terug in het museum. Het museum houdt regelmatig ook tijdelijke thematentoonstellingen.
Het bezoekadres van het Allard Pierson Museum is Oude Turfmarkt 127, 1012 GC Amsterdam. Het museum is van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur en in de weekenden en op 2e pinksterdag en 2e kerstdag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Gesloten op 1e kerstdag en 1e pinksterdag, alsmede Nieuwjaarsdag. Het is aan te raden te komen met het openbaar vervoer, vanaf het Centraal Station, de tramlijnen 4, 16, 24 en 25; halte Spui.
Alle informatie over het museum is te vinden op onze internetsite: www.uba.uva.nl/apm.