Alle collecties
 

 

Beelddatabank Kaarten & atlassen

De beelddatabank van de kaarten- en atlassencollectie bevat beelden en beschrijvingen van belangrijke en opmerkelijke cartografische documenten in het bezit van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam en de aldaar eveneens (sinds 1880) ondergebrachte Bibliotheek en Kaartenverzameling van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap. Hoewel de collectie rijk is aan moderne kaarten, zijn op een aantal uitzonderingen na alleen (geselecteerde) oude kaarten opgenomen, merendeels van vůůr 1900.

De collectie Kaarten & Atlassen, die de periode van het eind van de 15e eeuw tot de huidige tijd beslaat, bestaat uit ca. 135.000 losse kaarten (waarvan ca. 25.000 van vůůr 1800), ca. 4.500 atlassen (waarvan enkele honderden van vůůr 1800) en tientallen oude en moderne globes. Zij maakt deel uit van een veel breder conglomeraat documenten in de UB dat wel bekend staat onder de oude benaming 'Geografie en Reizen'.

Het merendeel van de collectie is direct raadpleegbaar op de Kaartenzaal, waar eveneens een handbibliotheek aanwezig is met (historisch-) cartografische literatuur, handatlassen, biografieŽn, bibliografieŽn, periodieken, plaatsnamenregisters, CD-Roms enz.

meer...