Alle collecties
 

 

Collectie Amsterdams Archeologisch Centrum

De Collectie Amsterdams Archeologisch Centrum bevat tekeningen en dia's die gemaakt zijn tijdens de archeologische onderzoeken. Beide zijn een onderdeel van het proces van opgraven waarbij alle onderzoeksgegevens op verschillende wijzen worden geregistreerd. Het geheel wordt ook wel de opgravingdocumentatie genoemd. Deze documentatie is uniek en van groot wetenschappelijk belang omdat bij het archeologisch onderzoek de informatiebron (lees bodemarchief) wordt vernietigd. Op veldtekeningen en dia's, die in de periode 1951 tot 2000 zijn gemaakt, zijn voornamelijk archeologische grondsporen en lagen weergegeven.

In 1951 werd door professor A.E. van Giffen aan de UvA het Instituut voor Prae- en Protohistorie (IPP) opgericht. Sinds 2001 heet dit instituut het Amsterdams Archeologisch Centrum (AAC). Vanaf het jaar van oprichting tot 2000 heeft het AAC vele archeologische onderzoeken uitgevoerd in Nederland, met name in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. Van 1973 tot 1988 maakte de afdeling West-AziŽ ook deel uit van het AAC. Deze afdeling heeft diverse onderzoeken uitgevoerd in SyriŽ.

Van de in het archief van het AAC aanwezige 15.000 veldtekeningen en ca. 70.000 velddia's zijn na selectie uiteindelijk ruim 9.000 tekeningen en meer dan 6100 dia's opgenomen in de beelddatabank. In een later stadium zal de beelddatabank uitgebreid worden met digitale beelden van de zwart/wit negatieven en van voorwerpen.